Nordisk tang på vej til stort industrieventyr

Nordisk tang på vej til stort industrieventyr


Kilde: Fiskerbladet

Fra et lille baglokale i den lokale fiskehandel Friskfisken på Grenå Havn, hvor der gennem de seneste par år er blevet eksperimenteret og solgt tangprodukter i flere afskygninger, er iværksættervirksomheden Nordisk Tang ApS vokset ud af de hidtidige rammer. At det ville komme så vidt og så hurtigt, havde fiskehandleren og iværksætteren, den 34-årige Heine Max Olesen, ikke fantasi til at forestille sig for blot få år siden. Virksomheden står på trapperne til et internationalt gennembrud og har rykket teltpælene fra havneområdet i Grenå, hvor fiskehandlen er solgt fra. I stedet flyttede virksomheden i maj sidste år til kommunens nordlige industriområde.

Stort udviklingsarbejde

- Det var et samarbejde efter starten i 2014 med Kattegatcentret, Havets Hus og Aarhus Universitet der satte skub i Nordisk Tang ApS. Vi fik udarbejdet en risikoanalyse af den nordiske tang, som på daværende tidspunkt ikke var godkendt som fødevare herhjemme. Faktisk var det 2 personer, Lone Mouritzen og Michael Bo Rasmussen fra Kattegatcentret, der bankede på døren til fiskebutikken på kajen i Grenå med henblik på at indlede et samarbejde om udvikling af sushiplader, fortæller Heine Max Olesen. - Arbejdet med at udvikle er fortsat i gang, til gengæld har vi fået andre tangprodukter på markedet som tangpesto, tangsalat, tangolie, tangsennep, tangsnacks, tangaquavit med mere. Alt er lavet fra bunden og sådan var det også hos den eneste konkurrent på området Endelave Seaweed på øen Endelave ud for Horsens Fjord.

Besluttede en fusion

I de ensomme men ualmindelig skønne ø-omgivelser eksperimenterede indehaveren, den tidligere højskoleforstander for Båring Højskole nord for Middelfart, Bjarne Græsbøll Ottesen, med tang, som han høstede lige udenfor døren. De 2 iværksættere Heine Max Olesen og Bjarne Græsbøll Ottesen havde et fælles udgangspunkt, så i stedet for at slide hinanden op i en endeløs konkurrence besluttede de sig for at fusionere deres respektive virksomheder til Nordisk Tang ApS. Den nye virksomhed var en realitet den 1.april sidste år. - Sammen står vi stærkere, sagde Bjarne Græsbøll Ottesen til FiskerBladet, da vi fornylig aflagde besøg på virksomheden i Grenå. Noget om snakken må der være for samme dag som fusionen var en realitet kårede Region Midt Nordisk Tang som årets iværksætter i kategorien Bedste Fysiske Produkt, Publikumsfavoritten og Den kreative Pris. Navnet Nordisk Tang er brandingnavnet. Endelave Seaweed er navnet på organisationen bag.

 

Urmennesket kendte til tang

- Allerede i urtiden var man klar over tangens betydning for sundhed. Tang har stor betydning for det menneskelige nervesystem og hjernen. Den indeholder sporstoffer som vitaminer og mineraler. Derfor bliver tang frem over et vigtigt supplement i fødekæden. Virksomheden i Grenå har i dag 9 ansatte. Eksporten til Norge, Sverige, Tyskland og Italien vokser og ideerne fra udviklingschefen ligeså. Heine er helt bevidst om sin kreativitet, idérigdom men også flyvskhed. Derfor har han og Bjarne fravalgt hvervet som øverste chef. Det er lagt i hænderne på Bjarnes søn Kristian, der nu er medejer. Han blev hentet hjem fra Kina for at få styr på de 2 iværksættere. Kristian havde lagt grunden til en velfungerende tekstilfabrik i Shanghai sammen med kæresten Camilla. Fabrikken blev solgt og teltpælene rykket til Grenå i stedet. Det kinesiske netværk er heldigvis intakt, og skal fremover bruges til at få tangprodukterne ind på det kinesiske marked. Siden Nordisk Tang og Endelave Seaweed fusionerede den 1. april sidste år, har virksomheden i Grenå forarbejdet mellem 5 og 7 tons tang, der dels er hentet ved Endelave dels ved Fornæs nord of Grenå. Umiddelbart skulle man tro at tang er tang, men sådan er det langt fra. Vækstmulighederne på en 200 km lang strækning kan være forskellig – smagen ligeså. Først på sæsonen indeholder tang et højt proteintal. Det mindskes hen over sommeren, hvor sukkerindholdet så bliver større. I Danmark er der 300 forskellige arter af tang, fortæller Bjarne. Vi ved i realiteten kun noget om 15 til 20 danske arter. Da vi boede på Endelave kunne jeg høste tangen lige uden for vinduet. Det var blæretang som mange sikkert kender. I Seaweed lavede jeg bl.a. tangsalt – en blanding af Atlanterhavssalt og blæretangen. Derudover solgte jeg råtang til Nordisk Tang.

Andelsbevægelse

- Jeg gik på et tidspunkt i gang med at tænke havbrug, kystbrug og landbrug sammen, fortsætter Bjarne. Vi etablerede andelsbevægelsen ”Smag på Endelave” i et kystbrug, hvor det går ud på at dyrke salt-tolerante planter som Strandvejbred, Strandmælde, Strandkål osv. Et er dog mine sysler på Endelave noget andet er, at det nu for os handler om, at holde tungen lige i munden og tænke vores udviklingspotentiale igennem på Nordisk Tang. Det gælder tang til fødevare og industri, PETFood til kæledyr og tilskudsfoder til bl.a. grise, køer og får.

 

Kilde: Fiskerbladet marts 2016

Tilbage

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies