Fiskehandler ved et tilfælde

Fiskehandler ved et tilfælde



Stephen Andersen har fisket og røget sine fangster, siden han var dreng. Men det var en tilfældig annonce i en avis, der fik ham til at skippe jobbet som rejsemontør for at blive fiskehandler i Faaborg. Fiskehandler Stephen Andersen svinger øksen og hugger bøgetræ til pindebrænde på sin huggeblok, når der skal tændes op i rygeovnene i Det gamle Røgeri på havnen i Faaborg. Her bliver der på gammeldags manér røget laks, ål, skaldyr og andet godt fra havet i røgeriets næsten 100 år gamle ovne. 51-årige Stephen begyndte at fiske og ryge sine fangster, da han var 13 år. Han er født og opvokset i Seden Strandby ved Odense Fjord, hvor han som knægt fiskede og satte garn ud i fjorden fra sin jolle for at fange ål og skrubber, der blev solgt til venner og bekendte. Han byggede også selv rygeovne og sørgede for, at familien Andersens spisebord til enhver tid var velforsynet med friskrøget fisk. På trods af sin store interesse for fisk blev Stephen hverken fisker eller fiskehandler, da han var færdig med at gå i skole. Som 17-årig kom han i lære som kleinsmed og drønede i mange år land og rige rundt som rejsemontør, for livet som fri fugl på landevejene tiltalte ham.

Så annonce og blev fiskehandler

Men for 13 år siden blev fisk hans levevej ved et tilfælde. - Jeg så tilfældigt en annonce i en avis, hvor Det gamle Røgeri og Fiskehuset Faaborg var udbudt til salg. Jeg kiggede på stedet, og der gik ikke lang tid, før jeg havde købt det. Fire måneder senere overtog jeg også en fiskehandel i Rosengårdscentret i Odense, fortæller Stephen Andersen. Fiskeforretningen Andersens Fisk Ost og Vin valgte Stephen at afhænde for et par år siden, da afskaffelsen af lukkeloven og markante huslejeforhøjelse i det odenseanske storcenter gjorde det mindre attraktivt at drive forretningen, der i dag er omdannet til restaurant. Til gengæld har Stephen fået opbygget en god fiskehandel i Faaborg. Nødvendigt at gå nye veje - Det var en nedslidt forretning, jeg overtog for 13 år siden, så der har skullet investeres store beløb i istandsættelse og nyt inventar. Vi kunne også mærke krisen for nogle år siden, men de sidste par år er det gået den rigtige vej, og kunderne er blevet mere rundhåndede, siger Stephen og tilføjer: - Udviklingen kræver imidlertid, at vi hele tiden tænker fremad og finder nye veje, især fordi supermarkederne løbende udvider deres salg af fisk. I starten var det mest gaspakkede fisk, de solgte, men fx har Rema udvidet sit fiskesortiment med røgvarer og blåmuslinger. Vi kunne også mærke en vis nedgang i salget i en periode, da Superbrugsen i Faaborg installerede en køledisk med frisk, fersk fisk på is.

Sommerrestaurant er en gevinst

Stephen Andersen har fornyet Fiskehuset Faaborg på flere måder for hele tiden at være et skridt foran i en skærpet konkurrencesituation. For ni år siden åbnede han en udendørs restaurant, der holder åbent frasidst i juni til midten af august. Det har øget Fiskehusets omsætning betydeligt. - Der er et stort antal sejlere og turister i Faaborg i feriesæsonen. Mange af dem er blevet tiltrukket af vores fisk fra grillen, fx smørfisk, makrel og laks plus en familievenlig fiskebuffet, hvor vi tilbyder folk at spise så meget, de kan, til en overkommelig pris. Sommerrestauranten har også været med til at promovere fiskeforretningen over for de lokale. Jeg har i hvert fald flere gange oplevet at få nye kunder i butikken kort tid efter, at de havde spist i restauranten, siger Stephen.

Åbner grillbar og smørrebrødsforretning

Det seneste initiativ fra Stephen Andersen i bestræbelserne på at tænke fremad er overtagelsen af en grillbar og smørrebrødsforretning, Flydedokken, på havnen i Faaborg. - Vi har netop overtaget Flydedokken og fået den under Fiskehusets vinger. Vi åbner stedet efter påske og udvider sortimentet med bl.a. fiskesandwich og rødspættefiletter på menuen, oplyser StephenAndersen.

FISKEHUSET OG DET GAMLE RØGERI KORT

Stephen Andersen overtog Det gamle Røgeri og Fiskehuset Faaborg for 13 år siden. Han driver det sammen med sin søn Daniel, der er uddannet fiskehandler. På grund af røgeriet har forretningen i modsætning til de fleste andre fiskehandlere en større omsætningen af røgvarer end fersk fisk. Forretningen beskæftiger i vinterhalvåret en enkelt medarbejder foruden far og søn. I sommersæsonen udvides antallet af ansatte markant. Fiskehuset køber ind på auktioner i Hanstholm og Thyborøn samt gennem en lokal salgssammenslutning af fiskere på Faaborg-egnen.

Tilbage

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies