Velkommen ombord

Velkommen ombord


Nørrebro Fiskehus er indrettet med ting fra gamle fiskekuttere. Bag den nyåbnede butik står to yngre iværksættere, der brænder for at gøre tingene på en ny og anderledes måde. En ny fiskehandel er kommet til på Nørrebrogade i København – ganske få meter fra Blågårdsgade.
Birthe Lyngsø

Nørrebro Fiskehus er indrettet med ting fra gamle fiskekuttere. Bag den nyåbnede butik står to yngre iværksættere, der brænder for at gøre tingene på en ny og anderledes måde. En ny fiskehandel er kommet til på Nørrebrogade i København – ganske få meter fra Blågårdsgade. Facadeskiltet med Nørrebro Fiskehus spidser udad, så det ligner stævnen på en kutter. Inden døre er pladsen beskeden. Der er et bord langs den ene væg, hvor man vil kunne slå sig ned og spise en fiskesandwich eller andet godt fra fiskebutikken.

På vægge og lofter er der udsmykket med gamle ting fra små fiskerihavne og kuttere. En redningskrans, lanterne, fiskeruser, kugler og gammelt tovværk, som er genbrugt til lampeophæng. Bagest i butikkens salgslokale steger David Heiberg fiskefrikadeller og laver dagens fiskeanretninger klar - ind imellem afbrudt af kunder, hvoraf en del er fra det multikulturelle lokale miljø. Sammen med Sander Pennerup står David for den nye fiskebutik, der blev indviet første december sidste år. Modsat Sander, der tidligere har arbejdet i fiskebranchen nogle år, er David ny i faget. Han fortæller, at han for et års tid siden valgte at skippe sit oprindelige fag som elektriker for i stedet at gå ”fiskevejen”. Det har betydet masser af oplæring og undervisning i, hvordan man håndterer fisken og driver en fiskebutik i overensstemmelse med de mange regler, der gælder på dette område.

Ombyggede en tidligere isbar

I det tidlige efterår opstod muligheden for at overtage forpagtningen af lokalerne på Nørrebrogade 41, hvor der før havde været isbar. Det var derfor nødvendigt at bygge butikken om og indrette alt fra bunden. Der var installationer, belysning, kassesystemer, kølediske, ismaskine, emballage og en masse andet udstyr, der skulle på plads. Jeg arbejdede i mere end 3 ½ måned med at forny og bygge om fortæller David, som med sin håndværksmæssige baggrund selv har kunnet udføre mange af de opgaver, der skulle til for at få skabt en hyggelig og velfungerende butik. Samtidig har de begge arbejdet på at få etableret det kontaktnet af leverandører, der skal til for at indfri visionerne om at have et sortiment, der hovedsageligt omfatter bæredygtige fisk og skaldyr fra de danske farvande.

Sæsonens friske danske fisk

Det er sæsonens friske fisk, der som udgangspunkt er at finde i fiskebutikken. Vores udvalg er ikke så bredt som det, man ser i en række andre større københavnske fiskeforretninger. Men hvis en kunde kommer ind og ønsker en speciel type fisk, vi ikke lige har i sortimentet, bestiller vi den gerne hjem. Og så prøver vi generelt at handle ind til så konkurrencedygtige priser som overhovedet muligt, selvom det for nye folk i branchen som mig kan være lidt vanskeligt, siger David. Når de er på det københavnske fiskemarked eller f.eks. hos Tvilling i Nordhavnen oplever de at være oppe mod nogle garvede i branchen, lige som de står overfor folk, der køber langt større ind, og naturligt nok opnår nogle prismæssige fordele. Det er imidlertid vores vision, at langt flere danskere skal spise friske bæredygtige danske fisk, og her ligger den største barriere nok i, at fisk generelt er relativt dyrt, specielt for en familie med et par børn.

Fisk skal være uden skind og ben

Lige da vi åbnede og i hele julemåneden var der mange kunder i butikken. Januar derimod, den var lidt stille. Men nu er der igen ved at komme gang i salget, siger David.Efter de første par måneder som fiskehandler på Nørrebro er det positivt overraskende for David og makkeren Sander, at der blandt de lokale er ret mange ”fiskespisere”, lige som de ifølge David ikke havde ventet, at det var de mindre traditionelle fisk som f.eks. kuller, kulmule og mørksej, kunderne især efterspørger. Fisken skal være fileteret og lige til at tilberede for kunden. Men at skulle filetere så mange forskellige fiskearter har David oplevet som lidt af en udfordring. Når der er særlig stor travlhed har man derfor én, der kommer og hjælper med at filetere, lige som de indimellem vælger at indkøbe fisken fileteret og betale lidt ekstra for dette.

Vil supplere med mobilt salg

Vi har fiskebil og kunderne kan ringe til os eller lave online bestillinger på vores hjemmeside. Så får de bragt fisken til dørs. Det sker gennem Hjem-Fisk, som ifølge David er et koncept, hans makker Sander tidligere var med i, men som de har overtaget med henblik på at lave det om og nytænke. Vi har haft et par enkelte bestillinger med direkte levering til kunden siden starten i december. Men vi har valgt at begrænse udbringningen til bestemte tidspunkter, lige som vi kun vil levere til beboere i København og nærmeste omegn. På lidt længere sigt er det en af visionerne, af de skal have fiskebilen holdende et par dage ad gangen forskellige steder i København. Når vi både har fast base her i butikken på Nørrebrogade og samtidig kører med salg fra fiskebil, vil vi stå stærkere i forhold til at købe ind til konkurrencedygtige priser, lige som vi vil få lettere ved at tilpasse vores indkøb, så vi ikke brænder inde med friske råvarer, fastslår David.

Tilbage

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies